Blogin arkisto

Yrityksen vastuulla on monta puolta

Perjantai 7.10.2011 - Heikki Ikonen

nordicbusinessforum06.jpg

Suomen yrittäjäyhteisön Tuottava vastuullisuus -seminaariin Jyväskylässä lokakuun taitteessa oli saatu arvovaltainen luennoitsijakaarti, sokerina pohjalla Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore.  Seminaarissa käsiteltiin yritysten vastuuta ja arvoja. Keskeiseksi teemaksi nousi ympäristö, etenkin ilmastomuutos. Gorelle aihe on läheinen jo vuosikymmenten ajalta. Hän on kirjoittanut aiheesta parikin kirjaa, sekä tähdittänyt aiheesta tehdyn dokumentin An Unconvinient Truth - Epämiellyttävä totuus. Se oli Goren puheen otsikko myös Jyväskylässä.

Laajalla fakta-aineistolla varustettu esitys kävi läpi ilmastomuutoksen vaikutuksia systemaattisesti, onhan Gorella vahva tutkijatausta. Politiikan raskassarjalaisena Gore painotti yhteiskunnallisia päätöksiä kaikilla tasoilla, kansainvälisistä sopimuksista alkaen. Mutta ilmastomuutos on myös yritysten ongelma, joten talouselämän on oltava osa ratkaisuakin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Nordic Business Forum, Tuottava vastuullisuus, Al Gore, Les Brown, Jyväskylä, seminaari

Hurmoshenkeä vakavien aiheiden parissa

Keskiviikko 5.10.2011 - Heikki Ikonen

nordicbusinessforum1.jpg

Suomen yrittäjäyhteisön järjestämä Tuottava vastuullisuus -seminaari Jyväskylän paviljongissa keräsi kunnioitettavat 1800 vierasta.

Kaksipäiväisen tapahtuman tunnelma oli kauttaaltaan innostunut. Pääpuhujan, Nobel-palkitun Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren esityksen päätteeksi tunnelma kohosi kattoon kuin rockfestivaalissa. Spontaaneja aplodeja saivat osakseen muutkin luennoitsijat, vaikka moni heistä keskittyi tiukasti asiaan yleisöä kummemmin kosiskelematta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Ikonen, Nordic Business Forum, Tuottava vastuullisuus, Al Gore, Les Brown, Jyväskylä

Herätys, EU!

Keskiviikko 21.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueella on viime kuukaudet keskitytty säästöohjelmien luomiseen kuluja leikkaamalla ja veroja nostamalla. Mutta velkakriisin akuutti ongelma ei ole valtioiden maksukyvyn ratkaiseva heikentyminen muiden kuin Kreikan kohdalla. Sen ajautumista velkajärjestelyyn markkinat pitävät jo varmana, ja epäluottamus kohdistuu aiheellisesti niihin rahalaitoksiin, joilla tiedetään tai uskotaan olevan liikaa Kreikan velkakirjoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, EU, euro, säästöohjelma, Kreikka, velkakriisi, Italia, Espanja, velkasaneeraus, tukitoimet, pankkikriisi

Hajoaako euro?

Keskiviikko 14.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueen velkakriisi uhkaa jo yhteisvaluutan olemassaoloa, arvioi aikakauslehti Economist. Euro voisi hajota niin, että Kreikan kaltaiset heikot maat toteavat yhteisvaluutassa pysymisen käyvän kalliimmaksi kuin siitä eroamisen. Devalvaatio on normaali lääke talouskriiseissä, mutta euron jäsenillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Kuuri olisi armoton, koska se johtaisi pankkien konkursseihin ja entistä pahempiin sisäisiin levottomuuksiin. Kansalaiset yrittäisivät saada rahansa maasta ulos, mutta vain jotkut siinä onnistuisivat. Muiden säästöt devalvoituisivat raskaasti, eli suuri osa niistä sulaisi taivaalle. Mutta ennen pitkää devalvoitunut valuutta vetäisi niiden taloudet kasvuun.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, euro, euroalue, EU, velkakriisi, talouskriisi, pankkikriisi, velkajärjestely

Euroopan on tehtävä päätöksiä pankkisektorin vakauttamiseksi

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12.55 - Heikki Ikonen

Uudestaan hidastuneen talouskasvun takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Pankkien stressitestien tuloksien perusteella tilanteen ei pitäisi olla niin kehno, mutta testeissä ei huomioitu euromaiden ajautumista maksukyvyttömyyteen. Visio on mahdollinen ja markkinat tietävät sen, mikä nakertaa luottamusta pankkeihin. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa eurooppalaisissa pörsseissä.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, talous, talouskasvu, pankkikriisi, eurooppa, stressitesti, euromaat, euro, EU, pörssi, vakausmekanismi

Media syvän muutoksen kourissa

Torstai 1.9.2011 - Heikki Ikonen

Lehdistö kamppailee laskevien levikkien kanssa. Se hakee apua digitaalisesta mediasta, jossa yhden liiketoimintamallin sijaan lehdistöllä on jo nyt vähintään kolme vaihtoehtoa siirtyä digitaalisen mediaan: verkkolehti, ladattava lehti ja henkilökohtainen lehti, erittelee tutkija Ari Hakkarainen talouslehti Piksussa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, media, lehdistö, verkkolehti, uusmedia, journalismi

Talouden notkahdus voi jäädä lyhyeksi

Tiistai 23.8.2011 - Heikki Ikonen

Pörssiromahdusta ja sitä seurannutta lamaa 2008 on verrattu 1930-luvun tapahtumiin. Myös tarinoiden jatkot ovat muistuttaneet toisiaan. Syvimmästä romahduksesta noustiin molemmilla kerroilla julkisella elvytyksellä, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio kiihtyi, elvytystä leikattiin ja pörssit sukelsivat. Yhdysvallat vajosi uuteen taantumaan 1937-1938.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, pörssi, elvytys, lama, pörssiromahdus, taantuma, inflaatio, deflaatio, EKP, IMF

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Reittaajat arvostelumyrskyn kohteena

Perjantai 12.8.2011 - Heikki Ikonen

Luottoluokittaja Standard & Poorsin päätös laskea Yhdysvaltojen luokitus AAA:sta pykälää alemmas AA+:aan aiheutti vakavan markkinapaniikin ohella arvostelumyrskyn S&P:a ja ylipäätään reittaajia kohtaan. Taloustieteen nobelisti Paul Krugman muistuttaa, että reittaajat antoivat viime vuosikymmenellä huippuluokituksia roskalainapaketeille, joita sijoitusinstituutiot kauppaisivat ympäri maailmaa tuhoisin seurauksin. Investointipankki Lehman Brothers sai myös A-reittauksen vain hetki ennen konkurssiaan.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, USA, luottoluokitus, Standart & Poors, reittaaja, roskalaina, sijoittaminen, konkurssi

Italian tilanne on vaikea, muttei toivoton

Maanantai 8.8.2011 klo 10.02 - Heikki Ikonen

Rahamarkkinoilla koettiin viime viikolla pahin paniikki sitten syksyn 2008, kun markkinat käänsivät katseensa Italiaan, jonka korot nousivat rysäyksellä samaan aikaan kun pörssit rotkahtivat. Italia on ollut jo kauan euroalueen suuri huolen aihe, vaikka huomio on kiinnittynyt tähän asti Kreikkaan. Italian valtion velka-aste on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan suhdeluku on vain jonkin verran korkeampi, ja Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous.

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, rahamarkkinat, pörssi, euro, talouskriisi, Italia

Tarpeellinen palvelu on hintansa väärti

Maanantai 25.7.2011 - Heikki Ikonen

Yksi yrityksen keskeisiä strategisia valintoja on, kilpaileeko se palvelulla vai hinnoilla. Yrittäjälinja-lehdenkin sivuilla on väitelty valinnan eri puolista. Monien kokemuksen mukaan omatoimiset ja säästeliäät suomalaiset eivät ole valmiit maksamaan palvelusta, joten yritysten on pakko panostaa hintakilpailuun ja tinkiä palvelutasosta.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, hinta, laatu, palvelu, hinnoittelu, hinta-laatu-suhde

Talouden sääntely ei saa rikkoa perusoikeuksia

Maanantai 20.6.2011 - Heikki Ikonen

Pankkikriisi on nostanut esiin polttavan tarpeen talouden sääntelymekanismien vahvistamisesta. Tavoite on oikea, sen verran toistuvasti sääntelemättömät rahamarkkinat ovat todistaneet tuhoisuutensa. Mutta lääkkeet täytyy valita oikein. Väärät lääkkeet eivät paranna tautia, ne voivat päinvastoin kurjistaa potilasta entisestään.

Lue lisää »

22 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, palkka, pankit, palkkarajoitus

Maailmanmestaruus on hengen voitto materiasta

Tiistai 17.5.2011 - Heikki Ikonen

Kuudentoista vuoden odotus päättyi lopulta: Suomi on taas jääkiekon maailmanmestari. Urheilullisesta näkökulmasta mestaruudet eroavat eräin osin selkeästi. 1995 Suomi lähti kisoihin yhtenä suosikeista, koska NHL-pelaajat puuttuivat MM-kaukaloista. Suomen ykkösnyrkki Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen tiedettiin jo etukäteen kenties parhaaksi ketjuksi NHL:n ulkopuolella. Maailmanmestaruus ei tullut yllätyksenä.

Lue lisää »

28 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Granlund, joukkue, joukkuehenki, joukkuelaji, joukkuepeli, jääkiekko, Koivu, maailmanmestaruus, peli, sitoutuminen, suomi, voitto

Pienyritykset verottajan hampaissa

Maanantai 14.2.2011 - Heikki Ikonen

Olen kuullut vinon pinon kauhutarinoita verottajan ja verolakien tavasta kohdella pienyrityksiä. Sain tästä makua perustaessani vuosi sitten toiminimen, jotta voisin veloittaa hiukan taloyhtiötämme isännöinnistä. Toiminnan liikevaihto oli pari tonnia vuodessa eli niin vähäinen, etten joutunut edes alv-velvollisuuden piiriin. Toiminimestä kertyvät vähäiset verot aioin hoitaa yliverottamalla verokortillisia normitöitäni.

Lue lisää »

15 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, verotus, yritysverotus, ennakkoverot, ennakkoveroarvio, verorikkomus, byrokratia

Demareistakin kuoriutui ehta markkinavoima

Keskiviikko 15.12.2010 - Heikki Ikonen

Demareiden sielunelämää on tänä päivänä surkuhupaisaa seurata. Vasemmistolaiseen retoriikkaan on aina kuulunut jyrkkä kriittisyys markkinavoimia kohtaan. Noita paholaisen juoksupoikia ovat ne, jotka toimivat markkinataloudessa omien etujensa puolesta. Heitähän ovat tietysti kaikki – paitsi vasemmistolaisessa mytologiassa, jossa hyvät ihmiset eli palkansaajat ovat epäitsekkäitä yhteisen hyvän puolustajia. Heidän sankarillinen tehtävänsä on tapella kynsin hampain pyyteettömyyden puolesta markkinoiden kylmää ahneutta vastaan. Kuluneen vuoden aikana demarien perinteinen retoriikka ja toimet ovat kirmanneet harvinaisen kaukana toisistaan.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, markkinavoimat, tukipaketti, vakausrahasto, yhteisvaluutta, riskiluototus, finanssikriisi

Kaksi huipputason näkökulmaa bisnesstrategiaan

Keskiviikko 17.11.2010 klo 9.09 - Heikki Ikonen

VIA Groupin lokakuun lopussa järjestämä johtamisen konferenssi Helsingin Messukeskuksessa sisälsi kaksi kiintoisaa luentoa bisnesstrategiasta hyvin erilaisista näkökulmista.

Alan guruksi luonnehdittu professori W. Chan Kim jakaa yritystoiminnan punaiseksi ja siniseksi mereksi. Punaisella merellä kilpailu on kovaa ja katteet heikot, vaikka liikevaihdot olisivat suuret. Kun yritykset tappelevat samoista asiakkaista samankaltaisilla tuotteilla, edes markkinajohtajat korkeine volyymeineen eivät tienaa. Chan Kim käytti esimerkkinä Toyotaa, maailman suurinta autovalmistajaa, joka asemastaan huolimatta ei tee voittoa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, W. Chan Kim, Johan Bygge, bisnesstrategia, kilpailu, kustannustehokkuus, kate, monopolitalous, avoimet markkinat

Maanpuolustukseen mallia yrityssektorilta

Keskiviikko 3.11.2010 klo 10.59 - Heikki Ikonen

Suomen turvallisuuspoliittiset visiot siirtyvät sukupolvelta toiselle kuin vaarivainaan kultakello. Perintökalleus ei kaipaa kuin hellää huoltoa eli päivitetyn poliittisen retoriikan, mikä tarkoittaa Suomen turvaavan jatkossakin sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja asevelvollisuuteen. Ammattiarmeija nousi syksyn alussa sentään teoreettisen keskustelun kohteeksi, mutta se tyrmättiin liian kalliiksi ratkaisuksi. Palkka-armeija ei riittäisi kuin kehä kolmosen varjeluun, sen takaiset korvet jäisivät konfliktissa suosiolla vihulaiselle.

Lue lisää »

26 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, maanpuolustus, turvallisuuspolitiikka, puolustusmenot, turvallisuuspoliittinen integraatio, kustannustehokkuus

Rahaelvytys on kohdistettava paremmin

Keskiviikko 20.10.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Maailmantaloudessa riittää aina huolia. Finanssikriisi saatiin jollain tapaa hallintaan, nyt tuskaillaan valuuttasotaa. Suurimman arvostelun kohteena on Kiina, jota vaaditaan revalvoimaan juaninsa. Jopa 40 prosenttia alihintainen juan pitää Kiinan viennin vauhdissa, mutta samalla se heikentää toisten talouksien vientiä. Aiemmin Kiinan valuuttapolitiikkaa arvosteli etenkin Yhdysvallat, mutta joukkoon ovat liittyneet jo Japani, Brasilia ja Eurooppa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, finanssikriisi, valuuttapolitiikka, kauppapakotteet, rahaelvytys, devalvaatiokilpailu, kasinotalous

Oliver Stone vetää talouskriisin mutkat suoriksi

Maanantai 4.10.2010 - Heikki Ikonen

Oliver Stonen elokuva Money Never Sleeps on jatko-osa 1987 valmistuneelle Wall Streetille, joka kritisoi 1980-luvun nousukauden pörssipelureita ja yritysvaltaajia. Elokuvan suuresta konnasta Gordon Gekkosta tuli käsite, jossa lihallistui laeista ja inhimillisyydestä piittaamaton kasinotalous. Money Never Sleeps on luonnollisesti myös moraliteetti, joskin se sijoittuu päinvastaisiin oloihin eli tuoreeseen talouskriisiin. Sen päähenkilö Jake toimii investointipankissa energiasektorin asiantuntijana, kunnes yritys kaatuu ja omistaja tappaa itsensä. Suureksi konnaksi nousee ökypankkiiri, joka ajaa juoruillaan kilpailijansa osakekurssin ja samalla koko yrityksen syöksykierteeseen.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, kasinopeli, talouskriisi, pörssiromahdus, pankkituki, Oliver Stone, Lehman Brothers, riskinhallinta

Venäjä ei ole arvostelun ulkopuolella

Maanantai 20.9.2010 klo 9.18 - Heikki Ikonen

Kokoomuslaiset ministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb nostivat pienen poliittisen ja diplomaattisen myrskyn arvioidessaan, ettei Venäjä ole taloudellinen suurvalta. Media ja oppositio kohahtivat – ministereitä syytettiin russofobiasta samassa sävyssä kuin takavuosina tukittiin poliittisten kilpailijoiden tie neuvostovastaisuudella. Tämä siitäkin huolimatta, että Katainen ja Stubb painottivat Suomen intressinä olevan Venäjän taloudellisen vahvistumisen.

Lue lisää »

59 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Venäjä-kysymys, russofobia, ulkopolitiikka, kauppapolitiikka, naapurisopu, protektionismi, suomettuminen, avoimuus, demokratia

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »